Øvrig omtale

Øvrig Omtale

 

 

Vizitten - Tv2nord, 16.03.2012 (link åbner tv2nords hjemmeside)

 

 

 

 

Livet skal leves forlæns! -Prestize, oktober 2009 (bringes nedenstående)

Livet skal leves forlæns

 

Tekst Maja Thordahl Kræmmergård · foto Fotograferne Vesterbro, Advice Image

 

Som lille pige i 1950’erne irettesatte hun sin lærer.

Som større pige blev hun slæbt afsted under en galoperende hest.

Dog mener hun, at det først er i de senere år, hun er blevet rigtig modig. Derfor tog hun for nylig sit første faldskærmsudspring.

 

Den livslystne vovehals er Det Konservative Folkepartis nordjyske frontkvinde, Vibeke Gamst.

 

PRESTIZE har mødt hende til en snak om alt andet end politik.

 

Som hun sidder der i lænestolen i den hyggelige villa i Hasseris, ligner hun alt andet end en midaldrende kvinde i 60’erne. Figuren er åleslank, frisuren er feminin og tøjet er moderne. Det er tydeligt, at der er tale om en kvinde, som følger med tiden. Men hun forsøger ikke at løbe fra sin alder – snarere tværtimod.

 

- Hvorfor skulle jeg dog det? Jeg er en moden kvinde. Men livet er altså ikke forbi, fordi jeg er blevet 62 – slet ikke. Det er ikke, fordi jeg bevidst udsætter mig selv for fare. Men jeg tør bare mere med alderen. Det er ikke så længe siden, jeg tog mit første udspring med faldskærm. Og jeg er helt sikker på, at det havde jeg ikke turdet som ung, fortæller Vibeke Gamst om adrenalinsuset.

Vibeke Gamst har ikke altid været en vovehals, men hun er med alderen blevet bedre til at overskride sine egne grænser.

 

- Hver gang jeg kommer til en grænse og tænker ”nej, det tør jeg ikke”, så tænker jeg også ”jamen, nogen skal jo gøre det”, og så ender jeg med at tænke ”gud, jeg døde jo ikke af det”. Så har jeg lært noget. Det er personlig vækst. Man skal kaste frygten bort og bare gøre det, man er bange for, for der sker sjældent noget. Det er der ikke nogen, der kan fortælle en. Det skal man selv lære ved at tage chancen, forklarer Vibeke Gamst.

Modet til at overskride grænser har hun dog opøvet lige fra barnsben, da hun irettesatte en lærer, som godt kunne lide at hænge eleverne ud. Senere har hun haft rollen som familiens kvindelige mønsterbryder: den første kvinde, der tog en studentereksamen, tog en universitetsuddannelse, tog arbejde, gik ind i politik og så videre. Nej, Vibeke Gamst har aldrig været bange for at sige sin mening og

erkender også, at hun altid gerne har villet gå forrest.

Et liv uden fortrydelse

Vibekes Gamsts mod og lyst til at placere sig selv helt i front har givet hende både fysiske og psykiske knubs igennem livet. Men hun fortryder intet.

 

- Jeg tror aldrig, jeg har fortrudt noget, jeg har gjort – snarere ting, jeg ikke har gjort. I det hele taget kender jeg ikke ordet ”fortryde”.

Det er egentlig absurd at sige, at man fortryder, for man kender ikke alternativet. Det kunne faktisk være værre, hvis man havde valgt anderledes. Ens liv er, som det er, fordi man har gjort, som man har gjort. Det er helt vanvittigt at leve sit liv i bakspejlet. Det er meget sjovere at leve livet med ansigtet fremad, forklarer Vibeke, der dog samtidig nævner en slæbetur under en galoperende hest som et øjeblik,

hvor hun fortrød sin handling og var virkelig bange.

 

Samtidig med, at Vibeke Gamst ikke fortryder noget, mener hun også, at livet er for dyrebart til at bruge tiden på bekymringer.

 

- Man kan lige så godt vente og se, om bekymringerne bliver til noget konkret. Der er ingen grund til at tage sorgerne på forskud, for tænk hvis det viser sig, at der ikke er noget at bekymre sig for.

Åndehullet i Aalborg

 

Ubekymret virker livet da også, når solen skinner fra en skyfri himmel denne septembermorgen. Og da Vibeke Gamst tilbyder en friskplukket pære af egen avl, må PRESTIZE’s udsendte overgive sig.

Idyllen i dette åndehul midt i Aalborg er enestående. Intet under, at Vibeke Gamst og familien elsker Aalborg.

 

- Det var en tilfældighed, at vi flyttede hertil i 1974, men det var ikke en tilfældighed, at vi blev. Man forlader ikke Aalborg frivilligt. Vi overtog Oluf Larsens hus, og familien havde boet her i 40 år. Det var helt vildt lang tid, syntes jeg dengang. Men nu har vi pludselig selv boet her i 35 år. Og vi er ikke til at vriste væk herfra igen, afslutter Vibeke Gamst grinende. Netop derfor er Aalborg og byens udvikling også et helt særligt hjertebarn for Vibeke Gamst – et hjertebarn, som hun kæmper hårdt for i sit politiske virke.

 

Hvis jeg var borgmester

 

Hvis jeg var borgmester for en dag, ville jeg…

… bruge dagen på at tale med alle dem, en borgmester ellers aldrig møder officielt.

 

....Jeg ville tale med de ansatte og frivillige på Kirkens Korshærs varmestue,

 

Center for Voldsramte Kvinder, Skurbyen og mange, mange flere.